Filtriranje

Filip Matković prvi u svojoj kategoriji na natjecanju iz astronomije u Daruvaru

Filip Matković prvi u svojoj kategoriji na natjecanju iz astronomije u Daruvaru

Filip Matković iz Kaštelira, učenik 3. Razreda klasične gimnazije u Pazinskom kolegiju i redoviti učesnik Višnjanske škole astronomije već dugi niz godina, sudjelovao je od 05. do 07.svibnja 2015. na državnom natjecanju iz astronomije u Daruvaru. 

Natjecanje se sastojalo iz više faza. Prvi dio je bio pisanje testa znanja, drugi pisanje istraživačkog rada za kojeg dva recenzenta daju svoje ocjene, treći dio je izlaganje rada pred komisijom i četvrti izrada plakata o tom radu.

U kategoriji trećih razreda, Filip je osvojio ukupno 91 bod od mogućih 100, te je uvjerljivo bio najbolj čime je i osvojio 1. mjesto.

Naslov istraživačkog rada bio ,,Dvojni meteori''. Proučavao je koliko se često na nebu pojavljuju dva ili više meteora istovremeno. Tijekom računanja koristio je baze Hrvatske meteorske mreže, Europske (Edmond) i Japanske (SonotaCo) sa ukupno više od 360.000 meteora. Sam je napravio program u programskom jeziku Phyton koji je sve to računao. Treba istaknuti da je ovo među prvim takvim istraživanjima u svijetu i time taj rad ima još veći značaj.

Filip misli da će se u budućnosti i dalje nastaviti baviti proučavanjem tih nebeskih pojava, koje još nisu istražene, jer ovaj njegov rad je tek početak istraživanja.

Prošle godine je sudjelovao na međunarodnom kongresu o meteorima u Francuskoj, a ove godine misli također sudjelovati na kongresu koji se tijekom kolovoza održava u Beču u Austriji.

Ove je  godine Filip uspješno  sudjelovao na županijskim takmičenjima iz fizike i matematike, a nakon završetka srednje škole misli upisati studij istraživačke fizike na PMF-u u Zagrebu.

Mnoga iskustva koja kasnije koristi u svom znanstvenom radu, stječe upravo u Višnjanskoj školi astronomije.

E.D.