Svečano proslavljen Sveti Ivan uz inauguraciju sjedišta Zajednice Talijana Labinci

U Labincima je jučer bilo svečano cijelog dana. Na dan zaštitnika ovog mjesta, Svetog Ivana Krstitelja, slavlje je započelo svečanom misom sa procesijom koja se održala u 11,00 sati, a navečer je osim uobičajene pučke fešte, održana i inauguracija restauriranog sjedišta zgrade Zajednice Talijana. Cijela svečanost održala se unutar zatvorenog bočališta koje je za ovu priliku prigodno uređeno.

Svečanost je započela himnama Republike Hrvatske i Republike Italije u izvedni Limene glazbe Kaštelir-Labinci, koja od ove godine djeluje i u Zajednici Talijana Labinci.

Nakon blagoslova sjedišta, koje je održao župnik Don Marijan Kancijanić, brojnoj publici obratili su se uvaženi gosti i uzvanici. Najprije se preko ''Skype''-a javio predsjednik Zajednice Talijana Labinci,  Roberto Bravar, koji se trenutno nalazi u Španjolskoj, a zatim su se redom kratko obratili Mirela Gašparini – Zamjenica presjednika Zajednice Talijana Labinci, Enio Jugovac – načelnik općine Kaštelir-Labinci, Giusepina Rajko – Zamjenica župana Istarske županije, Fabrizio Somma – predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta, Maurizio Tremul – predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije, Furio Radin – predsjednik Talijanske unije i na kraju Renato Cianfarani – generalni kozul Republike Italije u Rijeci.

U kratkom kulturno umjetničkom programu nastupili su; VES Nigrignanum ZT Labinci sa voditeljicom Dianom Bernobić Sirotić, zbor mladih ZT Labinci – voditeljica Diana Bernobić Sirotić, učenici 6. I 7. Razreda područne škole Kaštelir sa pjesmom i recitacijom pod vodstvom prof. Tonija Drandića te plesne skupine ZT Labinci, Sweet dreams i Farfalline, pod vodstvom prof.Elisabeth Wertheim.

Uzvanici i publika obišli su zatim izložbu ''Kreativno recikliranje'', koja je rezultat tečaja organiziranog za žene Zajednice talijana, održanog ovog proljeća pod vodstvom Ester Diklić.

Nakon obilaska novouređene zgrade, zdravice i rezanja torte, koje je obavio najstariji član Zajednice Talijana Labinci, barba Anđelo Beaković, u dvorani boćališta uređeni su stolovi za zajedničku večeru i ples za sve prisutne. Fešta je u ugodnoj atmosferi potrajala do kasno.

E.D.

 

 
 
 
 
 

 

 

          
       
         
 


Copyright: Općina Kaštelir Labinci, Izrada: Studio web art