Opći podaci

Danas na području općine Kaštelir-Labinci živi cca 1500 stanovnika , a broj se tijekom ljetnih mjeseci povećava za cca 300 osoba.

Stanovništvo se uglavnom bavi malim poduzetnišvom i poljoprivredom - poznati su proizvođači vina, krumpira, maslinovog ulja,meda i povrća. Mnogi podrumi ucrtani su u karte vinskih cesta Istarske Županije. Okolicu krase zelenilo vinograda i maslinika te plodna crvena zemlja na kojoj radišni mještani uzgajaju razne poljoprivredne kulture. U mnogobrojnim, uređenim privatnim kućama mogu se smjestiti turisti i uživati u gostoljubivosti domaćina.
               
Namirnice za obroke  u ugostiteljskim objektima dolaze iz naših poljoprivrednih nasada, a vino i rakija iz domaćih  podruma. Zbog blizine mora ribe i morski plodovi sastavni su dio  naših jelovnika.
 
Biciklisti i šetači, željni prekrasne i netaknute prirode, mogu slijediti biciklističke staze Poreštine, koje će ih nesumljivo odvesti na sjever, gdje je iznad doline Mirne smještena Vrbanovica, izletište i spomen područje sagrađeno dobrovoljnim radom i prilozima okolnih mještana. Mir, zelenilo, panorama Mirne i Jadranskog mora očarat će ovdje svakog posjetitelja. Tek nešto zapadnije, obližnji nenaseljeni Sabadin, poprište je sportske letačke atrakcije-paragliding, kojeg su otkrili entuzijasti na 170 metara nadmorske visine s vrlo povoljnim zapadnim i sjeverozapadnim vjetrovima.

Po klasifikaciji zavoda za urbanizam i prostorno planiranje, Općina Kaštelir-Labinci ima sve potrebne središnje funkcije kao manji gradić.

Povijesne zanimljivosti i podaci o kulturnoj baštini nalaze se na www.tz-kastelirlabinci.hr

 
 
 
 
 

 

 

          
       
         
 


Copyright: Općina Kaštelir Labinci, Izrada: Studio web art